Shockwave therapie

Shockwave therapie is een moderne en doeltreffende behandelmethode die gebruik maakt van drukgolven die zich dwars door de spier en de pees verplaatsen.

De shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren het metabolisme en verbeteren de bloedcirculatie. De behandeling zelf kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar geeft vaak binnen een paar keer al een duidelijke verbetering.

De effecten van Shockwave therapie zijn inmiddels wetenschappelijk bewezen, vooral in combinatie met andere fysiotherapie-oefeningen.

Wordt shockwave therapie vergoed door de verzekeraar?

Een shockwave therapie behandeling valt onder de reguliere fysiotherapie behandeling en wordt daarom door de aanvullende verzekering vergoed. Voor shockwave therapie worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Hoe wordt shockwave therapie uitgevoerd?

De therapeut lokaliseert het pijngebied en brengt een gel aan. Dan dient hij shockwaves toe door de shockwave behandelkop in ronddraaiende bewegingen over de te behandelen regio te bewegen. De behandeling duurt over het algemeen circa 10 minuten en kan pijnlijk zijn. De pijn zal echter binnen enkele minuten wegtrekken. Daarnaast zal de fysiotherapeut ook een aanvullende behandeling geven die bijvoorbeeld kan bestaan uit massage en rekoefeningen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

We kunnen na 2 of 3 behandelingen goed inschatten of de shockwave therapie het beoogd effect zal hebben. In totaal zijn doorgaans 6 tot 8 behandelingen voldoende.

Is shockwave therapie voor alle leeftijden?

Leeftijd speelt geen factor bij de behandeling. Wel vermijden we bij kinderen het belasten van de groeischijven.

Welke klachten kunnen worden behandeld met Shockwave therapie?

Shockwave is vooral effectief en goed toepasbaar bij tendinitisklachten. Dit komt door de specifieke effecten van shockwave therapie bij blessures van peesaanhechtingen.

Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden met shockwave therapie:

  • Peesontstekingen
  • Verkalking in de schouder
  • Tenniselleboog
  • Hielspoor
  • Jumpers knee

Echografie en Shockwave therapie

Bij Fysiotherapie GOED stellen we met behulp van echografie de juiste diagnose zodat we een doelgericht behandelplan op kunnen stellen voor de toepassing van shockwave. Na een behandelperiode met shockwave kan het effect ook weer worden beoordeeld met echografie. Bijvoorbeeld bij kalkvorming in de schouder kan worden vastgesteld of de kalk ook daadwerkelijk is opgelost.

Contact

Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze specialisten op het gebied van shockwave:


Paul Dames                      Jan Lof