Dry Needling

Dry needling is de westerse vorm van acupunctuur en helpt goed om pijnpunten en ‘spierknopen’ in een spier op te lossen en de spier te ontspannen. Bij de behandeling plaatst de fysiotherapeut dunne naaldjes oppervlakkig in het pijnpunt. Dit geeft vaak een herkenbare pijnuitstraling.

Verschil met Accupunctuur

Bij acupunctuur worden er doorgaans meerdere naalden voor langere tijd in de huid geprikt. Hiermee wordt de ‘energie’ van het lichaam beïnvloed.

Bij Dry Needling is dit anders. De fysiotherapeut gebruikt meestal 1 naald om bepaalde spieren (‘triggerpoints’) mee te prikkelen. Hierdoor word de spier eerst aangespannen en vervolgens weer ontspannen. Het is daarmee dus geen ‘energie’ behandeling.

Dry Needling bij de fysiotherapeut

Fysiotherapeut Dorien van de Winkel heeft zich al een aantal jaren gespecialiseerd in deze behandelmethode en is erg enthousiast: “Ik krijg regelmatig mensen die al jaren met hoofdpijn rondlopen en met dry needling binnen een paar keer pijnvrij zijn. En dan kunnen we er met oefeningen en houdingsadviezen voor zorgen dat de klachten niet terugkomen.”

Ook fysiotherapeut Jeroen Verlaan  is gespecialiseerd in dry needling behandelingen. Jeroen zet deze behandelmethode vaak in bij sporters en topsporters om pijnpunten bij overbelaste spieren te behandelen ter bevordering van het natuurlijk herstel, met zeer goede resultaten.

Manueel therapeut Michel Kaplan combineert de laatste jaren manuele therapie steeds vaker met dry needling. Deze behandelmethode geeft directe spierontspanning die  uitermate goed helpt om daarna de wervelkolom verder los te kunnen maken met manuele therapie.

De effectiviteit van dry needling is wetenschappelijk bewezen, het helpt vooral goed bij de volgende klachten:

  • Spierspanningsklachten
  • Hoofdpijn- en nekklachten
  • Lage rugpijn (met name bij chronische klachten)
  • Whiplash
  • Chronische pijnklachten

Vergoeding

Dry Needling behandelingen zijn gespecialiseerde fysiotherapie-behandelingen en worden vanuit uw aanvullende verzekering als zittingen fysiotherapie vergoed.

Eigen bijdrage materiaal

Voor het toepassen van Dry Needling vragen wij een eenmalige eigen bijdrage voor het verbruiksmateriaal van 10 eu. Deze vergoeding volstaat voor een behandelserie tot maximaal 5 behandelingen.

Contact

Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Dorien van de Winkel

Jeroen Verlaan

Jeroen Verlaan

Michel Kaplan, Manueel therapeut

Michel Kaplan