‘GOED op Adem’ ons beweegprogramma COPD

Speciaal voor mensen met COPD hebben wij het beweegprogramma ‘GOED op adem’ ontwikkeld. Het beweegprogramma COPD helpt jou op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl. Ons beweegprogramma is gericht op:

 1. Het verbeteren van jouw lichamelijke conditie
 2. Ademhalingsoefeningen
 3. Leren omgaan met COPD

Als je benauwd bent heb je de neiging om lichamelijke activiteiten te vermijden. Misschien denk je wel dat het beter is om niets te doen. Maar juist door niets of minder te bewegen wordt je beperkter in al je mogelijkheden. Zo blijf je benauwd met minder uithoudingsvermogen en bewegelijkheid.

Als je meer beweegt krijg je een betere lichaamsconditie omdat je dan je longen actief houdt. Ook als je chronische bronchitis of longemfyseem kortweg COPD (Chronische Obstructieve Long Ziekte) hebt.

Jij kunt door training en begeleiding jouw lichamelijke conditie verbeteren. Door te bewegen kun je ook mogelijke angst doen verminderen of kwijtraken.

Je komt in aanmerking voor deelname aan ons beweegprogramma COPD als:

 • De diagnose COPD is gesteld door de huisarts of specialist (GOLD klasse 1,2,3);
 • Als je niet optimaal functioneert ten gevolge van COPD;
 • Je hebt een verwijzing nodig van de longarts met daarbij de resultaten van de meest recente inspanningstest (fietstest) *.

* In overleg met de huisarts kun je worden doorverwezen naar de longarts als je niet onder behandeling bent van een specialist.

Wat kun je verwachten van ons COPD beweegprogramma?

Een uitgebreide intake die bestaat uit een aantal vragenlijsten en meerdere fysieke testen. Aan de hand daarvan maken wij een individueel behandelplan en kun jij starten met ons beweegprogramma.

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma duurt 52 weken. Onder begeleiding train je 2x per week bij ons in de fitnesszaal. Ook geven wij jou een trainingsprogramma mee naar thuis. Zo blijf je actief, geprikkeld en boek je beter resultaat.

Het gehele programma hebben wij in weken onderverdeeld en ziet er als volgt uit:

 • Week 1           Intake
 • Week 2-12     Coaching en trainingen
 • Week 13        Coaching en hertest
 • Week 14-25   Zelfstandig trainen (evt. op fitnessabonnement bij GOED)
 • Week 26        Coaching en hertest
 • Week 52        Hertest en outtake

Wat is het doel van ‘GOED op Adem’?

Als deelnemer aan het beweegprogramma heb jij een actieve leefstijl die voldoet aan de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) en dit kun jij ook volhouden.

Het beweegprogramma is gericht op:

 • Bewegingsstimulering;
 • Vergroten / onderhouden van fysieke belastbaarheid;
 • Bestrijden van beïnvloedbare risicofactoren ( inactiviteit, overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolspiegel).

Jouw individuele trainingsdoelen en wensen bepalen de invulling van het beweegprogramma. Er wordt rekening gehouden met de mate waarin je belastbaar bent en wat je wel en niet aankunt. Zo blijf je GOED gemotiveerd en gestimuleerd.

Ons beweegprogramma COPD wordt je letterlijk op het lijf geschreven.

Trainingsdoelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • het ontwikkelen en onderhouden van een actieve leefstijl;
 • het vergroten van het maximale aerobe uithoudingsvermogen, jouw conditie;
 • het vergroten van de spierkracht in bepaalde spiergroepen;
 • gewichtsvermindering, bestrijden van hoge bloeddruk en verlagen van verhoogde cholesterolspiegel;
 • het aanleren of verbeteren van functionele activiteiten zoals bijv. traplopen.

We evalueren regelmatig jouw doelstellingen en activiteiten. Je wordt een lange tijd begeleid zodat deze verandering goed in je dagelijkse leven is geïntegreerd. Op lange termijn kan jouw kwaliteit van leven worden verbetert. Door een actieve leefstijl ga jij de ingezette veranderingen ook als positief ervaren. Je ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen.

Wij willen een GOED gevoel geven bij de deelnemers met ons beweegprogramma ‘GOED op Adem’. Met positieve feedback en de interactie met andere deelnemers geeft het een enorme stimulans om GOED op adem te komen.

Kosten beweegprogramma COPD

De kosten van het gehele beweegprogramma inclusief cursusboek, begeleiding en gebruik van de fitnessruimte bedragen 425 eu.

Het beweegprogramma COPD wordt door een beperkt aantal zorgverzekeraars vergoed vanuit je aanvullende verzekering.

Fysiotherapie GOED heeft contracten afgesloten met alle landelijke zorgverzekeraars. Met Zilveren Kruis Achmea hebben we afspraken gemaakt over de vergoeding van ons beweegprogramma. Aanvullende polissen die hier onder vallen zijn:

 • Compleet polis
 • Comfort polis
 • Amsterdam polis

Bij andere polissen kan er een eigen bijdrage van 75 eu van toepassing zijn. Kijk in  jouw polis of op de website van jouw eigen zorgverzekering voor informatie over de vergoedingen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om navraag te doen bij je ziektekosten verzekeraar of de kosten van het beweegprogramma worden vergoed.

Fysiotherapeut Gerrie Burger

Met vragen kun je terecht bij onze fysiotherapeut Gerrie Burger van het ‘GOED op adem’ beweegprogramma COPD.

beweegprogramma COPD met Gerrie Burger
Gerrie Burger

Jij wil toch ook een actievere leefstijl, minder benauwd zijn en meer uithoudingsvermogen?

Vraag dan nu een intake aan.

Intake Aanvragen
‘GOED op Adem’

Of neem gelijk telefonisch contact met ons op 020 4910120

Voor deelname aan het COPD beweegprogramma heb je een verwijzing nodig van jouw huisarts.